Godinnen vh Wiel


Het mysterie van het leven
het wiel van AmMa

Ervaar mij, ik ben AmMa.
Ik ben de Ene en de Vele.
Ik ben Zij die is.
De eerste en de laatste.
Ik ben begin en einde,
de bron van al wat is.
Alles en niets ben ik,
overal en nergens.
Ik schep orde uit chaos.
Ik ben de chaos en de orde.
Als je mij zoekt zal je me vinden
Zo beneden zo boven,
zo binnen, zo buiten.
Als je mij roept zal ik je antwoorden
Altijd ben je met mij verbonden.
Maar verwacht niet mij te kennen.
Ongekend mysterie van het leven
ben ik.

© Marion van Eupen, oktober 2007
De klanknamen in het Wiel van AmMa


De bindende factor in de namen is Ma. Ma staat voor Moeder en voor voedende borst. In Nederland is het meest gebruikte woord voor moeder: mama. Letterlijk betekent dit voedende vrouwenborsten. Mama is de degene die ons letterlijk voedt aan haar borst, maar figuurlijk in alle verschillende richtingen met kennis, wijsheid en levenservaring. Door aan haar borst te liggen voelen we ons gekoesterd, geliefd en geborgen. Tussen haar borsten is het hart en het hartchakra. Het hartchakra is het centrum van de liefde, de geborgenheid en het medeleven. Tevens is het hartchakra het centrum of middelpunt van de zeven chakra’s. Vanuit ons centrum kunnen we onvoorwaardelijke liefde geven. 

De eerste letters van de etherische namen geeft de energie van de richting aan. 

Am – Ma staat voor de Oer – Moeder in het Centrum.
Haar naam is omkeerbaar want zij is alles en niets, het niets in alles en het alles in niets. Zij is degene die wij kennen als Godin van ons land, Ana – Nehalennia. In Groot Brittannië is het Brigantia die regeert over het land. 

Aa – Ma staat voor de Aarde - Moeder in het Noorden. 
In ons land is zij bekend als Anbet; één van de drie “betten”, Hille en Ertha. Velen zullen Haar beter kennen als Gaia of Banbha. 

Ki – Ma staat voor Kind – Moeder of kiemende Moeder in het Noord – Oosten.
Wij kennen Haar als Brigida. Andere maagdelijke godinnen uit verschillende tradities zijn Brigit, Artemis en Chicomecoatl.

Lu – Ma staat voor de Lucht – Moeder in het Oosten.
Ostara, Eostre en Iduna noemen wij ze in het Nederlandse Levenswiel. Andere tradities noemen haar Danu of Anu en Nut en Arianrhod. 

Vrij – Ma staat voor de Vrije – Moeder in het Zuid Oosten.
Zij is degene die wij kennen als Freya, Flora, Baduhenna en Epona. Anderen noemen haar Aphrodite, Rhiannon, Venus of Elen. 

Vu – Ma staat voor de Vuur – Moeder in het Zuiden.
De Nederlandse Vuurgodinnen zijn Barbet, Saule en Sunna. Maar wie kent niet Pele, of andere Vuurgodinnen als Artha en Sekmeth.

Ma – Ma staat voor Voedende – Moeder in het Zuid Westen.
De Nederlandse Moedergodinnen zijn Nerthus, Hlundana, Sif en Sandraudiga. Anderen kennen haar onder de namen Demeter, Ceres, Ker of Ashera.

Wa – Ma staat voor Water – Moeder in het Westen.
De Moeder van het Westen noemen wij Wilbet, Helle, Rura of Nanna. Andere tradities kennen haar als Domnu, Conventia, Lady of the Lake, Yemanya of Neesa de Maanmoeder. 

Wo - Ma staat voor Wijze Oude – Moeder in het Noord Westen. 
Zij is degene die wij kennen in het Nederlandse Levenswiel als Holle, Holda, Perchta, Anna en de Witte Wieven. In de Keltische tradities heet zij Ceridwen. Bekende andere namen zijn Kali en Baba Yaga.

Natuurlijk zijn er nog veel meer namen te bedenken en in te vullen. Ook zijn er vele Godinnen die kwaliteiten op meerdere richtingen hebben. Dit betekent niet dat we ze niet aan kunnen roepen, maar het schept verwarring. Door het Wiel van AmMa te gebruiken roep je altijd de energie en kwaliteiten aan van de Godinnen van het hele universum.

Zoals de Godinnen veranderen, veranderen we ook zelf. Tijdens de inwijdingsweg zullen we zien dat we in ons leven de verschillende fases van de Godin doorlopen en onze eigen energie ook verandert. Dit ‘lopen van het wiel’ is een proces dat meestal onbewust gebeurt en ineens worden we ons bewust dat we al een groot deel van het “levenswiel” hebben afgelegd. Tijdens de introductiedagen gaan we bewust stil staan bij de vier verschillende fases van ons leven en hoe de elementen daar invloed op hebben. Door kennis groeien we en kunnen we onze stappen bewust zetten.